Väkeä

Vova ja Pikkusisko

Aiemmat projektit

Väki on vanha suomalainen sana. Nykyään se merkitsee yksinkertaisesti ihmisiä, kansaa, mutta alkuperäinen sana on aikojen kuluessa menettänyt mytologisen puolensa. Aiemmin ihmisillä sanottiin olevan väkeä. Väet olivat olentoja tai voimia jotka asuivat ihmisen sisällä. Ne olivat erilaisia henkiä tai eri puolia jotka muovasivat ihmisestä sisältämänsä väen kaltaisen olennon. Vahvoilla ihmisillä oli paljon väkeä, he olivat väkeviä eli voimakkaita. Sitten oli myös niitä vähäväkisiä, eli heikkoja.

 

Projektini alkoi siitä että minun tuli aika katsoa itseäni sisäänpäin. Löysin ihmisen hahmoisen olennon jonka halusin tehdä ja päällystää omilla lapsuudenkuvillani. Se oli ensimmäinen olento jonka tavoitin. Yli viiden vuoden ajan asia kypsyi kunnes vuonna 2011 tuli aika aloittaa ensimmäinen nukkeni. Siitä ei tullut ”minä pienenä” vaan sitä vanhempi hahmo. Se lähti liikkeelle esi-isistä ja suhteesta siihen mitä heistä tiesin. Niin Vova alkoi muotoutua

 

 

Vova syntyi harkitusti ja suunnitellusti. Mietin sitä paljon ja valmensin itseäni. Ratkaisut etenivät rauhallisesti ja vaikeuksien kanssa taistellen aina valmistumiseen asti. Väliin putkahti jopa yllätyslapsi: Pikkusisko. Se syntyi niin luonnollisesti etten ollut käsittää. Vaikka sekin vaati työtä, selitti se itseään koko luomisen ajan niin että valmistui muutamaa päivää ennen Vovaa.

 

Kun kaksi hahmoani olivat valmiita, tiesin että niitä oli tulossa lisää. Selasin vanhoja muistiinpanojani ja luin että vuonna 2008 olin kirjannut Väkeä olevan seitsemän henkeä. Vuonna 2012 niistä syntyi kaksi ensimmäistä, jotka ovat ensi kertaa esillä Galleriassa Berliinissä joulukuussa 2012. Projekti on alkanut. Se elää ja jatkuu. Ehkä väkeä on syntymässä seitsemän, ehkä ei.

Oikealla olevasta valikosta voit katsoa muita projektejani:

 

"Laulavat ruusut"

Berliinissä vuonna  2006.

"Kolme väriä"

Pukkilan Kohisevassa  2010.