Valokuvan määritelmä

Tekijänoikeus

Käyttöoikeus

Valokuva tarkoittaa  mitä tahansa mediaa joka sisältää viimeistellyn version kuvaajan otoksesta. Esimerkiksi diapositiivi, negatiivi, levyke, muistitikku tai internetin kautta ladattava tiedosto voi olla valokuvaajan tuottama lopputuote eli valokuva.

Tekijänoikeus on aina kuvaajalla. Valokuvan isyysoikeutta ei ole lain mukaan mahdollista myydä toiselle vaan se eäilyy aina valokuvaajalla.

 

Tekijänoikeuslain mukaan valokuvaaja on aina mainittava kuvan julkaisun yhteydessä ellei erikseen sovita muuta.

 

Valokuva kuvataan aina tiettyä käyttötarkoitusta varten. Ajanjakso, kohde, media, alue ja tarkoitus tulee sopia etukäteen. Mikäli asiakas haluaa laajentaa annettua käyttöoikeutta, pitää se sopia valokuvaajan kanssa asianmukaisella tavalla.

 

Kuvan käyttöoikeus alkaa siitä hetkestä, kun lasku on maksettu. Asiakas ei voi myydä käyttöoikeutta kolmannelle osapuolelle, sopimatta asiasta valokuvaajan kanssa.

 

Valokuvan omistus siirtyy asiakkaalle, kun lasku on maksettu. Valokuvaaja säilyttää aina isyysoikeuden kuviinsa, jollei toisin sovita. Valokuvaaja on tekijänoikeuslain nojalla vapaa myymään, julkaisemaan ja näyttämään kuviaan. Tämän voi sopimuksella kieltää.  Poikkeuksena valokuvaajan edellä mainittuun oikeuteen ovat teollisuuskuvat, muotokuvat sekä muut henkilökohtaiset tai arkaluontoiset kuvat. Erityisesti teollisuuden työmenetelmiä tai laitteita kuvaavia kuvia ei valokuvaaja julkaise ilman asiakkaan antamaa kirjallista lupaa.

 

Käytännössä yritysasiakas saa oikeuden käyttää kuviaan maailmanlaajuisesti omassa markkinoinnissaan ilman lisäkustannuksia.

Määritelmät
ja oikeudet